حساسیت دندان‌ ها (عوامل، علائم و درمان)

حساسیت دندان

حساسیت دندان چیست؟

حساسیت دندان یک مشکل شایع دندانی است که باعث درد تیز و ناگهانی در دندان ها می شود. این درد معمولاً در پاسخ به محرک هایی مانند غذاها یا نوشیدنی های سرد، گرم، شیرین یا اسیدی ایجاد می شود.

حساسیت دندان ناشی از قرار گرفتن عاج دندان-Dentin در معرض عوامل تحریک کننده است. عاج لایه داخلی دندان است که حاوی کانال های کوچکی به نام توبول است. این توبول ها حاوی اعصاب و رگ های خونی هستند که به دندان ها کمک می کنند تا به تغییرات دما و فشار واکنش نشان دهند.

هنگامی که عاج دندان آسیب می بیند یا فرسوده می شود، توبول ها باز می شوند و حساس تر می شوند. این امر باعث می شود که دندان ها نسبت به عوامل تحریک کننده حساس تر شوند و درد ایجاد کنند.

حساسیت دندان

علت حساسیت دندان چیست؟

در پاسخ به این سئوال که چه عواملی باعث ایجاد دندان های حساس می شود؟ باید بگوییم، علل مختلفی وجود دارد که می تواند باعث حساسیت دندان شود. برخی از شایع ترین علل حساسیت دندان عبارتند از:

  • پوسیدگی دندان: پوسیدگی دندان می تواند باعث آسیب به مینای دندان شود، لایه خارجی محافظ دندان که عاج را می پوشاند. هنگامی که مینای دندان از بین می رود، عاج در معرض خطر بیشتری قرار می گیرد.
  • ساییدگی دندان: ساییدگی دندان می تواند باعث نازک شدن مینای دندان و در معرض قرار گرفتن عاج شود. ساییدگی دندان می تواند ناشی از عوامل مختلفی مانند جویدن ناخن، گاز گرفتن اشیاء سخت یا دندان قروچه باشد.
  • پر کردن یا ترمیم دندان: پر کردن یا ترمیم دندان که به درستی انجام نشده باشد، می تواند باعث ایجاد حفره هایی در مینای دندان شود که عاج را در معرض خطر قرار می دهد.
  • استخوان زدایی لثه: استخوان زدایی لثه می تواند باعث کشیدگی لثه از دندان ها شود. این امر باعث می شود که عاج بیشتر در معرض عوامل تحریک کننده قرار گیرد.
  • حساسیت دندان به سفید کردن دندان: سفید کردن دندان ممکن است باعث تحریک عاج و در نتیجه حساسیت دندان شود.
  • با فشار مسواک زدن: برای جلوگیری از حساسیت دندان به دلیل مسواک زدن با فشار زیاد، باید از مسواک نرم استفاده کنید و با فشار ملایم مسواک بزنید. همچنین باید از مسواک زدن بیش از دو دقیقه در هر بار خودداری کنید.
  • تحلیل لثه: تحلیل لثه یک بیماری است که در آن لثه از دندان ها جدا می شود. این امر می تواند باعث شود که ریشه دندان ها در معرض دید قرار گیرند.
  • بیماری لثه: بیماری لثه یک بیماری مزمن است که می تواند باعث التهاب و عفونت لثه شود. این التهاب می تواند منجر به تحلیل لثه، از دست دادن استخوان اطراف دندان و حتی از دست دادن دندان شود.
  • دندان قروچه: دندان قروچه یا براکسیسم یک اختلال دندانی است که در آن دندان ها به طور غیر ارادی و معمولاً در هنگام خواب روی هم ساییده می شوند. دندان قروچه می تواند باعث مشکلات مختلفی از جمله حساسیت دندان شود که باید با روش هایی مانند ارتودنسی درمان شود.
  • خوردن مواد غذایی اسیدی: استفاده از مواد غذایی و نوشیدنی‌های اسیدی می‌تواند فوق‌العاده جذاب و لذت‌بخش باشد، اما زیاده‌روی در این کار می‌تواند پوشش بیرونی دندان‌ها (مینای دندان) را ساییده کند و عناصر اسیدی را در معرض تماس با عاج دندان قرار بدهد. گوجه‌فرنگی، مرکبات و انواع آب‌میوه‌ها، همگی در گروه مواد غذایی اسیدی قرار می‌گیرند.
  • زیاده‌روی در استفاده از دهان‌شویه: اگر در استفاده از دهان‌شویه زیاده‌روی کنید، ممکن است به آفت دهان مبتلا شوید. دلیلش این است که بعضی از این محصولات، حاوی اسیدهایی هستند که وضعیت دندان‌های حساس را بدتر می‌کنند. بنابراین، بهترین کار برای شما این است که فقط یک یا دو بار در طول شبانه‌روز از دهان‌شویه استفاده کنید. اگر باز هم با مشکل مواجه شدید، حتما از دندان‌پزشک برای حل مشکل کمک بگیرید.
حتما بخوانید!  حفره خشک دندان: شایع‌ترین عارضه بعد از کشیدن دندان

تعیین وقت مشاوره و درمان ارتودنسی از دکتر مهدیه خسروی
همین حالا تماس بگیرید

tel: 22601938


حساسیت دندان

علائم حساسیت دندان چیست؟

علائم حساسیت دندان ها عبارتند از:

  1. درد تیز و ناگهانی در دندان ها
  2. دردی که در پاسخ به محرک هایی مانند غذاها یا نوشیدنی های سرد، گرم، شیرین یا اسیدی ایجاد می شود
  3. دردی که معمولاً کوتاه مدت است

درد حساسیت دندان معمولاً در پاسخ به محرک هایی مانند موارد زیر ایجاد می شود:

  • غذاهای یا نوشیدنی های سرد یا گرم
  • غذاهای یا نوشیدنی های شیرین یا اسیدی
  • مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
  • هوای سرد یا گرم
  • تنفس از طریق دهان

حساسیت دندان

در برخی موارد، حساسیت دندان ممکن است به طور مداوم وجود داشته باشد، حتی بدون وجود محرک. شدت درد حساسیت دندان می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. در برخی موارد، درد ممکن است آنقدر شدید باشد که مانع از خوردن یا نوشیدن شود.

روش های درمان حساسیت دندان چیست؟

برخی از روش های درمان دندانپزشکی حساسیت دندان:

پر کردن یا ترمیم دندان

اگر حساسیت دندان ناشی از پوسیدگی دندان یا ساییدگی دندان باشد، ممکن است نیاز به پر کردن یا ترمیم دندان داشته باشید. پر کردن یا ترمیم دندان می تواند به محافظت از مینای دندان آسیب دیده کمک کند و از قرار گرفتن عاج در معرض عوامل تحریک کننده جلوگیری کند.

جراحی لثه

اگر حساسیت دندان ناشی از استخوان زدایی لثه باشد، ممکن است نیاز به جراحی لثه داشته باشید. جراحی لثه می تواند به بازگرداندن لثه به محل خود کمک کند و از قرار گرفتن عاج در معرض عوامل تحریک کننده جلوگیری کند.

حتما بخوانید!  با بهترین مواد غذایی برای دندان‌ ها آشنا شوید!
استفاده از خمیر دندان یا دهانشویه مخصوص حساسیت دندان

خمیر دندان و دهانشویه مخصوص حساسیت دندان حاوی موادی هستند که می توانند به کاهش درد و حساسیت دندان کمک کنند. این مواد معمولاً حاوی فلوراید، کلسیم یا سیلیکا هستند.

فلوراید

درمان حساسیت دندان با فلوراید معمولاً یک روش ایمن و موثر است. با این حال، در برخی موارد ممکن است عوارض جانبی خفیفی مانند تحریک لثه یا خشکی دهان ایجاد کند.

عصب کشی یا درمان ریشه

عصب کشی می تواند برای درمان حساسیت دندان در مواردی که ناشی از عفونت دندان باشد، موثر باشد. در این موارد، عفونت دندان باعث تحریک عاج و ایجاد درد می شود. عصب کشی با برداشتن عفونت و پر کردن کانال های ریشه دندان، می تواند به کاهش درد و حساسیت دندان کمک کند.

ارتودنسی دندان

اگر حساسیت دندان ناشی از مشکلاتی نظیر دندان قروچه باشد باید این مشکل را به روش ارتودنسی ثابت و یا ارتودنسی متحرک درمان کرد.


 تعیین وقت برای درمان به روش ارتودنسی ثابت | کلینیک ارتودنسی دکتر خسروی
همین حالا تماس بگیرید

tel: 22601938

حساسیت دندان

درمان‌ خانگی حساسیت دندانی

در برخی موارد، حساسیت دندان می تواند با استفاده از درمان های خانگی برطرف شود. نحوه‌ی درمان حساسیت دندان در خانه به دو صورت است:

  1. استفاده از خمیر دندان یا دهانشویه مخصوص حساسیت دندان: خمیر دندان و دهانشویه مخصوص حساسیت دندان حاوی موادی هستند که می توانند به کاهش درد و حساسیت دندان کمک کنند. این مواد معمولاً حاوی فلوراید، کلسیم یا سیلیکا هستند.
  2. استفاده از داروهای بدون نسخه: داروهای بدون نسخه مانند آسپرین، ایبوپروفن یا ناپروکسن می توانند به کاهش درد حساسیت دندان کمک کنند.
حتما بخوانید!  دندان قروچه چیست؟ از علل و عوارض تا درمان براکسیسم

برای کمک به جلوگیری از حساسیت دندان، می توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • به طور مرتب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید تا از پوسیدگی دندان و ساییدگی دندان جلوگیری کنید.
  • از گاز گرفتن اشیاء سخت خودداری کنید.
  • اگر دندان قروچه دارید، از محافظ دهان استفاده کنید.
  • از مصرف غذاها یا نوشیدنی های بسیار سرد یا گرم خودداری کنید.
  • از محصولات سفید کننده دندان به طور منظم استفاده نکنید.

آیا جرمگیری باعث حساسیت دندان می شود؟

بله، جرمگیری می تواند باعث حساسیت دندان شود. دلیل این امر این است که جرمگیری باعث برداشتن پلاک و تارتار از روی دندان ها می شود. این پلاک و تارتار به عنوان یک لایه محافظ در برابر تحریکات خارجی عمل می کنند. هنگامی که این لایه محافظ برداشته می شود، اعصاب دندان در معرض تحریکات قرار می گیرند و ممکن است باعث احساس درد یا حساسیت شوند.

حساسیت دندان پس از جرمگیری معمولاً خفیف است و طی چند روز یا چند هفته از بین می رود. با این حال، در برخی موارد، ممکن است حساسیت دندان شدید باشد و برای مدت طولانی ادامه یابد. اگر حساسیت دندان شما پس از جرمگیری شدید یا طولانی مدت بود، باید با دندانپزشک خود مشورت کنید.

علائم حساسیت دندان چه زمان تشدید می شود؟

علائم حساسیت دندان معمولاً در موارد زیر تشدید می شود:

  1. مصرف غذاها یا نوشیدنی های سرد یا گرم
  2. مصرف غذاها یا نوشیدنی های شیرین یا اسیدی
  3. مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
  4. تنفس از طریق دهان
  5. قرار گرفتن دندان ها در معرض هوا سرد یا گرم

حساسیت دندان

اگر علائم حساسیت دندان شما در موارد ذکر شده تشدید می شود، مهم است که با دندانپزشک خود صحبت کنید تا علت آن را تعیین کرده و درمان مناسب را دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *